Smażalnie przy plaży, portowe bary, eleganckie restauracje – nad Bałtykiem znajdziemy wiele miejsc, w których zjeść można to, co okolica ma do zaoferowania najlepszego. Spędzając wczasy nad morzem to ryby – rzecz jasna są tą najbardziej pożądaną potrawą. Tylko które ryby wybrać? I do którego lokalu zajrzeć?
Największą popularnością cieszy się nad polskim morzem dorsz. I jest to całkiem dobra opcja. Ale warto skosztować także innej bałtyckiej ryby: flądry. Zarówno dorsz, jak i flądra są smaczne, zdrowe i (jeśli nie trafimy do kiepskiego lokalu) świeże.
Polecamy również nieco mniej popularną troć. A na przekąskę, na przykład do piwa wypijanego w portowej tawernie, idealnie nadają się bałtyckie śledzie i szprotki.
Czego natomiast nie polecamy? Morszczuka, mintaja i pangi. Dlaczego? Przede wszystkim nie wyławia się tych ryb z Bałtyku, więc – po pierwsze – nie będą świeże. Po drugie zaś, chyba nie po to jedziemy na Morze Bałtyckie, żeby próbować ryb pochodzących z innych akwenów, prawda?
Pangi unikajcie w szczególności. Nie jest ani smaczna, ani zdrowa.
No dobrze, a gdzie znajdziemy naprawdę dobre dania rybne? Oto nasza lista najfajniejszych lokali z poszczególnych nadmorskich miejscowości.
Darłowo – smażalnia ryb ATOL (Conrada 22)
Bogate menu, wielkie porcje, rozsądne ceny, a do tego ta lokalizacja: pięćdziesiąt metrów od plaży. Lepszego lokalu w Darłowie nie znajdziecie, co potwierdzają liczne opinie internautów.
Gdańsk – bar KARMAZYN (Jantarowa 4)
W Jelitkowie, czyli nadmorskiej części Gdańska, działa lokal, który zaspokaja apetyty turystów od początku lat dziewięćdziesiątych. W sezonie może być tłoczno, ale co się dziwić, skoro wejście na plażę jest tuż obok.
Sprawdzone noclegi w Gdańsku
Zobacz więcej noclegów w Gdańsku
Gdynia – smażalnia ryb FREGATA (Jana Pawła II 2)
Świeże ryby, które do kuchni trafiają z gdyńskich kutrów, a do tego widok na ikony portowego miasta: okręt „Błyskawica” i żaglowiec „Dar Pomorza”. Czego chcieć więcej?
Hel – smażalnia ryb FALA (Lipowa 7)
Umiejscowienie tuż obok Plaży przy Fokarium to pierwszy atut. Drugi: świeża ryba dostarczana przez lokalnych rybaków. No i jeszcze ten wybór piw rzemieślniczych!
Jastarnia – smażalnia ryb KAPER (Sychty 106)
Nieopodal stacji kolejowej i trzysta metrów od latarni morskiej znajduje się przytulny lokal, w którym prócz smażonych filetów warto skosztować śledzi przyrządzanych po kaszubsku. Dodatkowy plus za niewygórowane ceny.
Kamień Pomorski – wędzarnia i smażalnia RYBY ZYBOWICZ (Wilków Morskich 3)
Ulokowana na terenie bazy rybackiej, oferuje zarówno ryby dobrze uwędzone, jak i te wrzucane na patelnię wprost z kutrów cumujących niemal przed samym wejściem. A specjalnością lokalu jest kiszony łosoś.
Kołobrzeg – smażalnie ryb PIRANIA (Kolejowa 15B) i PIRANIA II (Reymonta 3)
W Kołobrzegu polecamy dwie Piranie, słynące z doskonałego jedzenia (skosztujcie zupy rybnej!). Jedna ulokowana jest przy dworcu kolejowym, druga nieopodal wejścia na molo.
Kołobrzeg – Chata Rybaka (Morska 7A)
Jeśli chcesz zakończyć spacer obiadem, koniecznie wybierz się do Chaty Rybaka. Miejsce to posiada wyjątkowy klimat. Wnętrze stylizowane jest na… starą rybacką chatę! Bar jest pełny zabytkowych sprzętów. W menu znajdziesz same pyszności 🙂
Łeba – smażalnia ryb STAWROS (Turystyczna 16)
Niewielki, skromnie urządzony lokal serwuje najsmaczniejszą flądrę w mieście. W menu są też oczywiście inne ryby, jak również krewetki na maśle, zupy i przekąski.
Noclegi w Łebie – nasze propozycje:
Noclegi w Łebie – zobacz więcej
Międzyzdroje – restauracja PORT (Campingowa 11)
Obok słynnej Promenady Gwiazd i dwadzieścia metrów od plaży znajduje się lokal urządzony w zabytkowych wnętrzach Remizy Ratownictwa Brzegowego. Posiada własną wędzarnię i właśnie w wędzonych rybach się specjalizuje.
Mielno – wędzarnia i smażalnia PIRAT (Rybacka 10)
Lokal znajduje się przy plaży i przystani rybackiej. Czy można wyobrazić sobie lepsze miejsce? Oprócz standardowych dań, szczególnie warte polecenia są tutejsze pasty rybne, których zapas można kupić na wynos.
Sopot – bar PRZYSTAŃ (Wojska Polskiego 11)
To chyba najsłynniejszy obiekt gastronomiczny w Sopocie. Tłumy klientów przyciąga nie tylko dzięki pysznym rybom, ale także ze względu na lokalizację – przy samej plaży! No i ten widok z tarasu na Zatokę Gdańską.
Sprawdzone noclegi w Sopocie:
Ustka – restauracja DYM NA WODZIE (Żeromskiego 1)
Ulokowana przy wejściu na Plażę Wschodnią, oferuje tradycyjne dania w nowoczesnym i eleganckim wydaniu. Ceny może nie są najniższe, ale te wrażenia smakowe i estetyczne…
Władysławowo – restauracja rybna U GOLLI (Gdańska 20)
Marynistyczny wystrój, rodzinna atmosfera, pyszne jedzenie. Co prawda do plaży stąd daleko, ale dla tutejszej smażonej flądry warto się przespacerować.
Data aktualizacji: 18 stycznia 2020